EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

Комплекс "Акварел" – новият проект на "Планекс"

 22/10/2012
Комплекс "Акварел" е разположен в един от най-предпочитаните райони за живеене във Варна – жк "Бриз". Районът е с удобни транспортни връзки до центъра на града и туристическите комплекси. Основното му предимство е близостта до Морската градина и най–вече хубавата морска панорама.
 
Морска панорама сред борова гора?
Теренът, върху който е развит комплексът, има две основни предимства – денивелацията и съществуващата борова гора, което позволява да се създаде специфична микросреда, с богато озеленяване и екологична вътрешна инфраструктура. Основната цел при проектирането е да се запазят в максимална степен съществуващите дървета, дори и да не са в много добро състояние. Предварително е направен дендрологичен анализ на дървесните видове и състоянието им. Сградите са ситуирани в свободните пространства между съществуващите дървета. А денивелацията на терена позволява те да се разположат така, че да осигуряват усещане за уединение и индивидуалност в естествена природна среда.
 
Архитектурата
на сградите е изчистена и функционална, като е обърнато особено внимание на детайлите. С цел индивидуалност и разчупване на монотонността на средата вторият и третият етап от комплекса са с различна архитектура. Вторият етап, който се състои от една сграда с 56 апартамента, е с типична съвременна "морска" архитектура. Части от фасадата са покрити с облицовка от дървени елементи, апарапетите на терасите са от триплексно стъкло за максимална видимост към парка и морето.
"Акварел 3" се състои от три свободностоящи сгради с общо 7 входа. Сградите ще се изпълняват и въвеждат в експлоатация поетапно. Условно застрояването е разделено на три подобекта. Архитектурата на сградите и цветовото решение са в унисон със заобикалящата ги гора. Дори визията на балконите е снимка на гората, която е стилизирана и апликирана във вид на отвори като пиксели върху балконските елементи. Те ще бъдат изпълнени с HPL плочи. Постигната е договореност да бъдат доставени с перфорацията, която ще бъде изпълнена в заводски условия по предварително зададен дизайн. Решението толкова впечатлява производителя, че инвеститорът е получил предложение за включване на обекта в рекламния каталог на фирмата като илюстрация на възможностите за работа с материала.
Апартаментите са с максимално остъкляване и отваряне към околния пейзаж.
 
Планирането и функционалността
са водещи в проекта. Оптимизирани са броят апартаменти, обслужвани от една стълбищна клетка. Въпреки оскъпяването на проекта с оглед на повече асансьори на една стълбищна площадка са разположени не повече от пет апартамента. Функционалното разпределение на жилищата е направено с цел удобство при експлоатацията, за да не се налагат преустройства от бъдещите клиенти. Общите части на сградите са с индивидуален дизайн и цветови решения, където е възможно - с естествено осветление и вентилация. Пред партерните апартаменти са предвидени индивидуални пространства, оформени в синхрон с останалото озеленяване.
 
Удобствата за живот и почивка отново са акцент в проектирането
Заради запазване на съществуващото озеленяване няма много свободни площи и възможности за оформяне на открити места за спорт и забавления. Това е компенсирано с изграждането на покрит басейн с дължина 15 м с малък СПА център, които позволяват целогодишна експлоатация. СПА центърът ще разполага със сауна, парна баня и помещение за терапевт. Предвиден е и фитнес център с площ 150 кв.м. Планирани са и няколко зали с различни функции – тенис на маса, за игра на деца и др. Ще се изгради и клуб за живеещите – снек-бар с интересна зона за ползване през летния сезон. Апартаментите се предлагат с инсталирана климатична мултисплит система, домофонна система, оптични връзки – интернет, TV и др.
Комплексът е от затворен тип с контролиран достъп. Услугите по поддръжката включват ежедневно почистване на общите части на сградите, поддръжка на озеленените площи, видеонаблюдение в комплекса, поддръжка на инсталациите, асансьорите, както и денонощна охрана и портиер.

Благоустрояване на територията
Благоустройствените мероприятия ще са изцяло с екологична насоченост. Ще бъдат изградени удобни комуникационни връзки между всички части на комплекса. Предвидена е голяма детска площадка, която ще бъде с индивидуален дизайн и изцяло от естествени материали. Планински извор с малко езеро ще допълва усещането за близост с природата. Допълващото озеленяване е също елемент от цялостното решение. Много сериозно внимание ще се обърне на подбора на материалите. Външните настилки ще бъдат с естествени материали - дървени траверси, естествени павета, камък и т.н. Навсякъде, където има възможност, ще се оформят кътове за почивка, места за сядане и др.
 
Паркирането
е решено с подземни паркинги в две от по-големите сгради. Вътре в комплекса не се предвижда паркиране. Оформени са няколко открити паркоместа, предназначени за гости на комплекса.


Обект Акварел 3
Площ на УПИ            6 234 кв.м.
ЗП       2 119 кв.м.
РЗП     9 335 кв.м.
Обща РЗП      12 865 кв.м.
Брой апартаменти    118 бр.
Паркоместа   131 бр.


Обект Акварел 2
Площ на на УПИ       3030 кв. м
ЗП       1 264 кв. м
РЗП     4 529 кв. м
Обща РЗП      5 182 м2
Апартаменти 56 бр.
Общо паркоместа     64 бр.
JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж