EN BG RU
Размер на шрифта Отпечатай

История

1990 г.
„Планекс” е създаден през октомври 1990 година като еднолична фирма – ЕТ „Планекс – Пламен Андреев” с предмет на дейност проектиране и строително-ремонтни работи. Фирмата започва дейност с 10 души персонал. Първите обекти, ново строителство, са частни къщи, Котелна централа и Битова сграда на Елдоминвест – Варна. В следващите три години фирмата развива дейността си в две посоки: ремонт и реконструкция на съществуващи хотели в КК „Златни пясъци”, на магазини и офис-помещения, реставрация на стари сгради и строителство на жилищни сгради на предприемачески принцип. За три години персоналът е увеличен тройно. 

1993 - 2001
Нарасналият обем работа изисква и нова организация на дейността на фирмата - през октомври 1993 година е създаден „Планекс” ООД със съдружници инж. Пламен Андреев и инж. Христо Димитров. В периода 1994 – 2001 г. Политиката на „Планекс” ООД е специализация в комплексно строителство и цялостно обзавеждане на хотели и офис сгради. По-значимите обекти през този период са: строителство на централния офис на банка „Биохим” във Варна и реконструкция на 25 банкови клона, строителство на офиса на „Райфайзенбанк”, офис сграда на БТК във Варна, цялостно изграждане, оборудване и обзавеждане на хотели в курортите „Златни пясъци” и „Слънчев бряг”. От 1993 г. Планекс започва да договаря и купува терени за строителство, строи и продава апартаменти, офиси и търговски площи.
Целите, които „Планекс” ООД си поставя по отношение организацията на работата, спазването на срокове, гарантирането на качеството, налагат създаването на самостоятелни производства, впоследствие обособени като дъщерни фирми. Така през 1996 са създадени „Планекс Геалан” ООД (през 2004 г. преименуван на „Планекс Алупласт” ООД) – предприятие за производство и монтаж на алуминиеви и PVC  врати и прозорци. През същата година, чрез сливането на фирма „Домекс” и мебелното производство на „Планекс” ООД, е създаден „Планекс Ел Зет” АД – предприятие за производство на мебели.

През 2000 г. e създадено дъщерното дружество „Планекс Стил” ООД – специализирана фирма за изпълнение на сухо строителство – стени и тавани от гипсокартон, метални и минералфазерни окачени тавани и фасадни облицовки.
Извършена е цялостна реконструкция на хотелите „Здравец” и „Мак” в КК „Златни пясъци”. През 2000 г. за пръв път в България Планекс построява за шест месеца от основи до ключ хотел „Иберостар Обзор Бийч” с площ 18 000 кв.м. Това е преломен момент в развитието на фирмата - Планекс се ориентира към интензивното строителство на големи проекти.

През 2001 г. са създадени:
„Планекс Комплект” ООД – фирма за вътрешни електро- и специални инсталации.
„Строймаркет – Вълчи дол” ООД – фирма за търговия със строителни материали и строителни услуги в региона.


2002 – 2005 г.
През 2002 г е създаден „Планекс Холдинг” ООД с цел контрол на управлението и финансово-икономическите резултати на всички дъщерни компании. Така се затваря цикъла от проектирането и строителството до обзавеждането и оборудването на обектите. Планекс развива строителна дейност по цялото Черноморие. През този период са построени хотелите „Виктория”, „Иберостар Феста Панорама”, „Теодора Бийч”, „Сириус, хипермаркет Технополис, супермаркетите на веригата „Бурлекс” във Варна.
Продължава развитието на инвестиционната програма на дружеството. Залага се на принципа с добри проекти и качествено строителство да се създават условия за работа, живот и почивка, различни от тези, които предлага масовият строителен пазар. Построен е жилищен комплекс „Панорама” – със 120 апартамента – един от първите в България комплекси от затворен тип, с охрана, контролиран достъп и управление на собствеността. Планекс Холдинг започва нова дейност - цялостна поддръжка и управление на сградите /бизнес центрове, жилищни комплекси, хотели/.

През 2002 г. е създадена „Стромат” ООД – фирма за търговия със строителни материали по Черноморието.

През 2004 г. са създадени:
„Пи Ел Ейч Инвест” ООД - фирма, която се занимава с инвестиционно консултиране, управление на строително-инвестиционни проекти, продажби и управление на собствеността;
„Веплан” ООД – пътно строителство, благоустрояване и външни настилки.

Поради разширяване дейността на Планекс Холдинг в София и Северното Черноморие, през 2005 г. са създадени „Планекс Билд” ООД – фирма, специализирана в строителството и строителното предприемачество в региона на София и „Планекс Норд” ООД – строителна фирма за района на Каварна и Северното Черноморие.

През 2004 г. е създадено най-голямото в региона на Варна предприятие за заготовка на строителна армировка с капацитет над 2000 тона месечно. Направени са значителни инвестиции за закупуване на кулокранове, съвременни кофражни форми, бетонополагаща техника и транспортни средства


2006 – 2008 г.
Групата фирми на Планекс Холдинг продължава да се развива успешно. „Планекс” ООД и дъщерните дружества взимат участие в строителството на „Кемпински Хотел Гранд Ермитаж” в КК „Златни пясъци”, завършени са хотел „Романс” и комплекс „Сплендид” в КК „Св. Константин и Елена”, „Поморие Голф енд Бийч Резорт” в град Поморие, многофункционалната сграда „Ултрамарин” във Варна, търговски и офисни сгради. Построени са ваканционните комплекси „Галерия” в Обзор и Морска къща „Сирена”, Бяла.

През 2007 г. Планекс инвестира в създаването на бетонов център „Полимикс”-Варна - най-големият като съоръжение и производителност във Варна. Той е от типа ELBA ESM 105 С. Оборудван е с най-модерното управление, което дава възможност за оптимална организация на производството на бетон, както и за пълна справка и отчетност на процесите.

За 16 месеца „Планекс” ООД построява най-големия търговски и развлекателен център в България „Мол Варна” с площ повече от 70 000 кв.м.

Започва строителството на комплекс „Вива”, състоящ се от четири сгради с РЗП над 70 00 кв.м. – най-големият собствен инвестиционен проект на Холдинга. Цялостният проект ще бъде завършен през 2011г.

2010г.
В момента в строеж са Вила Алба в Каварна, и Омега Център в Бургас – инвестиционни проекти на „Планекс” ООД и „Пи Ел Ейч ИНвест” ООД. През 2009 г. "Планекс Билд" ООД започна строителството на нов бизнес център в София - Sofia One (инвеститор е израелската компания BSR), а "Планекс" ООД спечели търга за строителството на новата административна сграда на Община Каварна, която ще бъде завършена в края на 2010г.


JS-XII_T6_0003c.jpg Корал Резиденс, Варна Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
TIFF_Sundance_3D_day_11.jpg Сънденс Резиденс Град:София Тип:жилищен комплекс Етап:в експлоатация
PP 1.jpg Панорама парк Град:Варна Тип:жилищен комплекс Етап:в строеж